„8h Le Brno“ - Náročné a výživné

První závod sezony z poloprofesionální vytrvalostní „Le série“ organizovaný pod záštitou agentury ARC Endurance, konaný dne 14. 4. 2024 na brněnském Masarykově okruhu, je u svého konce. Tým Janík Motorsport nasadil na startovní rošt hned tři své vozy.

Stálici těchto okruhových vytrvalostních závodů KTM X-BOW R, v jehož sedačce se v průběhu závodu prostřídali Tomáš Ticháček, Josef Čikl a dva nováčci Martin Kupka a Michal Šmidrkal. Posádka vozu zažila perné chvilky, kdy půl hodiny po startu muselo KTM závod přerušit a mechanici se intenzivně věnovali diagnostice závady a poté jejímu odstranění. Díky jejich bojovnému týmovému duchu situaci nevzdali a auto mohlo po 3 hodinách opět vyrazit zpět na trať. S tak velkou časovou ztrátou se již nebylo možné zařadit zpět do „boje“ o příčky nejvyšší, naše jezdce to však neodradilo a užili si alespoň příjemné svezení.

Napjatá očekávání měl tým od nasazení dvou předprodukčních vozů Hyundai i30N, jež si odbyly svou premiéru v této vytrvalostní sérii. Jelikož se jedná o sériové vozy bez jakýchkoliv závodních úprav, zhostily se svého úkolu s vervou.

Za volantem vozů se po celý den střídala patnáctka členů týmu našeho partnera, společnosti Almiro energy for vegetation s.r.o.. Jeden z vozů měl bohužel v polovině závodu malou nehodu a musel ze závodu díky svému poškození odstoupit, posádky obou vozů poté spojily své síly a užily si zbytek závodu na výbornou.

Ve dnech 24. – 28.4.2024 vyrazí celý tým na maďarský okruh Balaton Park, kde po dlouhé zimní pauze propuknou hlavní týmové závodní okruhové aktivity. Tři vozy Hyundai Elantra N TCR budou v rámci TCR Eastern Europe řídit Maťo Homola, Adam Kout a Jiří Zbožínek. S KTM X-BOW GTX se v Maďarsku představí Petr Koukola a Carlo Czepiel. Premiérově se tým Janík Motorsport představí také ve FIA F4 CEZ s pilotem Frankem Halatnikem a v rámci Clio Cupu nastoupí Julian Smiechowski.